Verzuring van het lichaam

Gezond toetje chocolademousse
7 december 2015
banaan-roerei
Banaan-roerei recept
24 januari 2016
Show all

Verzuring, hoe kom je eraan, maar vooral hoe kom je ervan af?! Én handige kersttips!

Ik zie best vaak artikelen voorbij komen over verzuring van het lichaam en bij al m’n cliënten komt (extreme) verzuring uit de test. OOK bij degenen die geen duidelijke klachten hebben!!! Ik denk daarom dat dit onderwerp door veel mensen onderschat wordt. De ernst drong bij mij in ieder geval pas vorig jaar door. Verzuring ontstaat onder andere door suiker en aangezien ik een suikerintolerantie had, dacht ik dat dat de enige boosdoener was voor veel van mijn klachten.

Niets bleek minder waar. Ik was 20 weken bezig met m’n suiker-detox en ik at geen korreltje suiker. Waarom voelde ik me nog steeds zo slecht?? Op dat moment kwam er ‘toevallig’ een artikel voorbij over verzuring en viel het kwartje!

verzuring-lichaamVerzuring, oftewel een te lage PH-waarde (zuurtegraad) kan o.a. gewrichtspijn, eczeem, benauwdheid/astma, haaruitval, darmklachten, cariës, slaapstoornissen, allergieën en uitputting veroorzaken. En kan zelfs leiden tot reuma, kanker, een beroerte of een hartinfarct.

Oorzaken kunnen zijn: veel alcoholgebruik, crash diëten, slechte voeding, roken, overmatig sporten, een verkeerde ademhaling, stress, maar er kan ook een energetische blokkade zitten die te maken heeft met angst. Dit laatste was het geval bij een cliënt die erg last had van eczeem.

Goed, na het lezen van het artikel ging ik op onderzoek uit en wat bleek, hoe gezond ik ook at, ik at voornamelijk voeding die verzuurt! Havermout, eieren, walnoten en vis om een paar voorbeeldjes te noemen. Voeding die je zeker nodig hebt en moet blijven eten. Maar de balans was zoek. En ik dacht dat ik veel groente at?! Niet genoeg dus.. Dat de landbouwgrond tegenwoordig zo arm is aan voedingsstoffen speelt hier ook zeker een rol in.

Ik begon om de extreme verzuring in balans te brengen met het toevoegen van alkalische (=basische) druppels aan m’n water. Tegelijkertijd wende ik mezelf aan om elke dag een groente/fruit smoothie te blenden. Als extraatje dus, niet als vervanging van de avondmaaltijd met groente.

Sinds m’n zuur-base balans goed is, kon ik van mijn astma-inhalator af, ik heb geen pijnlijke gewrichten meer en voelde ik me zoveel lekkerder!!

Inmiddels zijn de druppels niet meer nodig. Wel drink ik nog dagelijks m’n smoothie. Het lichaam kan namelijk met een paar dagen niet opletten al snel weer verzuren. Na het Sinterklaas weekend speelde een klein eczeem plekje weer op en daar merk ik dan aan dat ik teveel chocola heb gegeten. Ja, een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, ik gooi de gekregen chocoladeletters echt niet in de prullenbak 😉

Conclusie: Zorg elke dag voor genoeg ontspanning na een stressvolle dag (mediteer), vergeet niet goed en diep te ademen, eet veel groente en fruit, en gebruik suiker en alcohol met mate. 80% gezond 20% genieten.

Nu nog wat tips om de feestdagen door te komen zónder opgeblazen en slecht gevoel door voeding die verzuring tot gevolg heeft en zo kun je tóch genieten.

  1. Een glas water met het sap van een halve citroen. Een hele mag ook. Ik doe er zelf wat stevia bij en drink het met een rietje. Anders gaat je tandglazuur eraan. Citroen proeft zuur maar is juist super alkalisch. Je kunt dit ook elke ochtend drinken om je PH-waarde in balans te houden. Dan is een halve citroen voldoende.
  2. Drink een groene smoothie bij het ontbijt, lunch of tussendoor. Spinazie scoort qua groente erg hoog met alkalische punten en is makkelijk te verwerken in een smoothie. Een stengel bleekselderij, een kiwi (geschild en in stukjes), wat verse munt erbij en water in de blender. Munt is goed voor de spijsvertering, dus dat is ook fijn met deze dagen 🙂
  3. Je darmflora kan erg van slag raken door veel, vet en suikerrijk eten. Een probiotica supplement zorgt ervoor dat de slechte bacteriën niet de overhand krijgen op de goede bacteriën en zorgt dus voor een goede balans in de darmflora.
  4. Vaak zitten we met deze dagen veel binnen. Zorg ervoor dat je ergens op de dag een frisse neus gaat halen. Beweging is goed en zeker in combinatie met frisse lucht. Zuurstof opnemen door goed diep in te ademen gaat verzuring tegen.
  5. Extra hulpmiddelen kunnen bijvoorbeeld zijn: kruidenthee, alkalische druppels en chlorella supplementen.

Hele fijne feestdagen!

Bronnen:
http://kanker-actueel.nl/westerse-verschraalde-landbouwgrond-voorziet-de-daarop-geteelde-groenten-en-fruit-niet-meer-voldoende-van-noodzakelijke-mineralen-en-vitaminen-aldus-opzienbarend-onderzoeksrapport.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/65448-verzuring-van-het-lichaam-symptomen-oorzaken-en-voeding.html

1 Comment

  1. Caroline Berling schreef:

    Na een aantal pittige emotionele jaren eindelijk weer de ruimte voor mezelf te hebben gekregen, was het voor mij de tijd de extra kilo.s eraf te gooien wat ook snel lukte, maar dat restje vet op mijn buik hè en waarom blijft mijn haar nou uitvallen….was net aan het overwegen om te kiezen voor traditionele Chinese Geneeswijze, kwam daar Jenske,s ( ik kende Jenske al van een spiritueel weekend) bericht binnen om tekorten en blokkades te laten meten en wist meteen dat ik dat bij haar moest doen. Bam..dat waren er nogal wat, mineralen, vitaminen en celzouten meteen aangeschaft en 2 emotionele blokkades laten behandelen. Leuk te vermelden dat ik de eerste nacht hierna mijn buikvet zou reduceren, ik heb de hele dag hardop gelachen om de 1,2 kg de eerste nacht en na de tweede was dat 1,8 kilo en dat is er nu zo,n 5 weken later nog steeds af, eindelijk het gewicht weer van 12 jaar geleden. Ik was zo enthousiast dat ik mijn beide dochters, schoondochter en kleinkinderen ook op een”check”heb getrakteerd, ook hier kwam heel veel uit….ik voel me een geliefd kind van het universum met Jenske als telefoonlijn met “boven”voor het juiste recept. Liefs Caroline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *