Is jouw milt-energie laag?

Biologische Naanbrood Pizza
18 mei 2016
Lactose-vrije pannenkoekjes
1 juni 2016
Show all

In de westerse geneeskunde is de fysieke milt een orgaan dat het bloed filtert; het verwijdert oude rode bloedcellen (erythrocyten). De milt produceert witte bloedcellen (lymfocyten) en speelt een belangrijke rol in het afweersysteem. Daarnaast functioneert het als opslagcentrum voor bloedplaatjes (thrombocyten). In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), bijvoorbeeld bij de acupuncturist, wordt er anders naar gekeken. Zij kijken naar de ´milt-energie´.

Tal van klachten kunnen namelijk voortkomen als de milt-energie laag is. De milt speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering waar voedsel wordt omgezet in qi (Energie) en xue (Bloed). Vandaar ook dat voeding van invloed is op de milt-energie. Alles wat we eten en drinken moet door de milt worden omgezet in voor het lichaam bruikbare energie. Als dit niet gebeurt voel je je moe.

De milt heeft ook een transformerende functie. Namelijk het verwijderen van vocht uit de meridianen en organen. Bij een lage milt-energie treedt er stagnatie op en traagheid in het verteringsproces, waardoor vetten opgeslagen worden in de cel. Het lichaam vertraagt letterlijk. Met aankomen als gevolg. En afvallen lukt niet, hoe weinig je ook eet. De milt is het belangrijkste orgaan voor de productie van energie en bloed in het lichaam. De milt zuivert (net als de lever en nieren) het bloed. De milt beheerst de spieren en is tevens gekoppeld aan de maag.

De symptomen die je kunt hebben als de milt-energie verstoord is lopen zeer uiteen. Een huisarts zal daarom meestal niet kunnen plaatsen dat dit 1 oorzaak kan hebben. Het hoeft trouwens niet zo te zijn dat je al deze klachten tegelijk hebt. Ze kunnen elkaar ook afwisselen.

 • aankomen helpMoeheid
 • Niet door kunnen slapen ’s nachts, vaak wakker worden/liggen, wat komt door uitputting. Je hebt dus te weinig energie om door te slapen.
 • Slechte eetlust
 • Vermindere (of verlies) van smaak
 • Een vol gevoel na het eten omdat de milt opgezet kan zijn en daardoor op de maag drukt
 • Rode vlekjes in het gezicht die lijken op kleine puistjes, dit zijn de afvalstoffen die niet goed uit het bloed gezuiverd kunnen worden
 • Niet af kunnen afvallen
 • Obesitas
 • Vocht vasthouden
 • trek in zoetSlijmvorming in holtes of longen
 • Obstipatie of diarree
 • Veel behoefte aan zoetigheid, door een wisselende bloedsuikerspiegel
 • Droge en gebarsten lippen
 • Bleke lippen
 • Snel blauwe plekken krijgen
 • Slechte doorbloeding
 • Koude handen en voeten
 • Bloedingen
 • Spataderen
 • Hernia
 • Zwaar gevoel in armen en benen

 

Dan gaan we nu kijken naar hoe je milt-energie uit balans kan raken en belangrijker: wat je eraan kunt doen om het te voorkomen en weer op te bouwen. Want we kijken natuurlijk liever naar de oplossingen dan naar de problemen 🙂

What to do:

 1. Heb je een voedingsintolerantie of -allergie? Als je erachter komt welk voedingsmiddel je het beste kunt vermijden, is dat een goed begin. (Ik kan bij je testen of je een intolerantie of allergie hebt, mocht je dit nog niet weten). Het hoeft overigens niet zo te zijn dat je een intolerantie hebt als je milt-energie laag is.
 2. Piekeren en je zorgen maken haalt je milt-energie naar beneden. En als je door een lage milt-energie vaak wakker ligt, ga je automatisch weer piekeren. Aaah, een cirkel. Veel piekeren is vaak de aard van het beestje, want dit verschilt per persoon. Maar om dit te verminderen werkt yoga, mediteren en focus op je ademhaling goed.
 3. Suiker. Door het gebruiken van suiker, alcohol en slechte vetten zakt de milt-energie. En als de milt-energie laag is, schreeuwt je lichaam om suiker en slecht eten. Nóg zo’n leuke cirkel! Suiker, alcohol en vet dus beter links laten liggen. Voedingstips geef ik hier beneden.
 4. Rauwkost, koude voeding, koude (fris)dranken en ijs kosten het lichaam teveel moeite bij het verteringsproces. Dit het beste dus vermijden. De milt heeft warmte nodig om te kunnen verteren. Groenten koken is beter, de vertering vindt dan gedeeltelijk plaats in de pan waardoor je lichaam makkelijker de voedingstoffen kan opnemen.
 5. Zuivel. Zoete koemelkproducten zijn erg slijm-vormend. Als je toch zuivel wilt gebruiken kies dan voor zure producten. Het gebruik van geitenkaas is prima.
 6. Eet regelmatig en niet teveel. Kauw de voeding goed fijn. Gehaast tussendoor een lunch naar binnen werken haalt de milt-energie naar beneden.

Anti-piekertip: voordat je gaat slapen of als je wakker ligt ´s nachts, werkt het goed om 1 of 2 minuten  je schedel te masseren. Door de vele gedachtes en drukte van de dag, staat je schedel op hoogspanning en als je die masseert, ontspant deze weer. Als je een touwtje aan het hoogste punt van je hoofd zou maken, dan moet je dat punt beginnen te masseren, en vervolgens het gebied erom heen. Dit mag best hard, en kan pijnlijk zijn door de spanning die erop staat. Dit verdwijnt snel. Truste! 🙂

Qua voeding is het dus van belang suiker, vet, rauwkost (tomaat en sla kan wel) alcohol te vermijden. Wat je wel kunt eten is:

 • Goed gekookte (zilvervlies)rijst, dit is een van de beste versterkers voor de milt-energie. Andere super goede versterkers zijn: Haver, spelt, gierst en mais.
 • Koolhydraatrijke groenten: pompoen, wortel, koolraap, pastinaak, kikkererwten, alle soorten bonen (mungbonen, adzukibonen, bruine, witte, maar met name zwarte bonen,etc.), erwten, zoete aardappel
 • kaneelPittige groenten en kruiden: uien, prei, zwarte peper, gember, kaneel, venkel, knoflook en nootmuskaat, kardamom, wortels, alle koolsoorten, aardappels, erwten, pompoen, sojabonen.
 • Vruchten (niet teveel): met name aardbeien, dadels, vijgen, druiven, papaya, appels, peren en kersen, gekookte appels, stoofperen, (geen citrusfruit!!)
 • Als dranken zijn geschikt (warm) water en kruidenthee, en met name venkelthee.
 • Kleine hoeveelheden dierlijke producten, bereidt in een soep; makreel, tonijn, heilbot, ansjovis, rund, runderlever, kalfsvlees, kip, kalkoen, gans.

 

Wat ook een aanvulling kan zijn is het gebruik van Schüssler celzouten. Het kan zo zijn dat je mineralen tekorten hebt en dit kan gevolgen hebben op je lichaam. Dit kan ik ook bij je testen. Of er tekorten zijn en welke dat zijn. Nr. 5 helpt heel erg bij uitputtingsverschijnselen en nr. 4 is specifiek gericht op de pancreas en milt.

Tweelingziel

Ik schrijf mijn blogs vrijwel altijd uit eigen ervaring. Zo ook dit artikel. Hoe een lage milt-energie kan ontstaan is bij iedereen anders. Bij mij is het als volgt ontstaan. Een jaar geleden ontmoette ik mijn tweelingziel. (Lees hier mijn eerdere blog daarover).  Sindsdien komen er continue blokkades naar boven. Emotionele blokkades van verdriet en angst op organen en meridianen. Dit zijn blokkades uit vorige levens. Onze lichamen zijn zich aan het aanpassen aan de frequentie van elkaar, maar ook op de nieuwe frequentie waar we naartoe gaan met de aarde. In de toekomst ga ik naar het buitenland en ook op die frequenties is mijn lichaam zich al af aan het stemmen. Dat kost heel veel energie. Wat er gebeurt is dat de schildklier en de bijnieren heel hard aan het werk zijn, ook ’s nachts. Omdat m’n DNA aan het veranderen is, heeft dat invloed op deze organen. De hersenhelften zijn zich opnieuw aan het afstemmen op elkaar, hormonen zijn van slag en de bijnieren ervaren stress, wat hartkloppingen kan veroorzaken. Aankomen in gewicht hoort erbij bij veel tweelingzielen, helaas, ik kan er niks anders van maken. 😉 En juist omdat het lichaam deze stress ervaart, is het belangrijk dat je het goed voedt. Afvallen is dus geen goed idee, dan krijg je te weinig energie binnen om de veranderingen in je lichaam aan te kunnen. Vlak voordat je gaat slapen iets van koolhydraten eten is in dit geval wel een goed idee, dan heb je genoeg energie om door te slapen in de nacht. Normaal gesproken is het beter niet te eten voor je gaat slapen, omdat je lichaam dan niet goed uitrust door het verwerken ervan. In dit geval dus beter wel.

moeIk weet dat mijn tweelingziel en ik voor incarnatie hebben afgesproken dat ik een groot deel van zijn blokkades opruim. Ja het leven is soms oneerlijk, haha! De reden daarvan is dat de vrouwen in vorige levens meer konden verwerken omdat ze simpelweg meer tijd hadden. De mannen waren op zee, of in oorlog en overleden vaak vroegtijdig. Hierdoor was er geen tijd om emoties te verwerken. Daarom doet de bewuste helft van de twins dat vaak in dit leven. Het voordeel is dat het helen hierdoor stukken sneller gaat.

Goed, bij mij is dus al een maand of 4 de dikke darm meridiaan uit balans. Dat merk je doordat je tussen 05.00 en 07.00 wakker wordt en ligt. Dat kan iedereen wel eens hebben. Ook zonder een tweelingziel. Normaal gesproken als er iets met je lichaam gebeurt, zoals in de nacht op vaste tijden wakker worden, probeert je ziel je iets duidelijk maken. De dikke darm meridiaan uit balans betekent dat je iets mag loslaten. Bijvoorbeeld een ruzie met een bepaald persoon in je leven. In mijn geval komen er allerlei situaties naar boven uit vorige levens met mijn tweelingziel. Die laat ik dan los door m’n eigen healing.

Doordat de darmen niet goed in balans zijn kan er een intolerantie ontstaan. Bij mij is dat een caseïne-intolerantie. Een type eiwit dat in koemelk zit. Hiervoor zijn we in het westen vaker intolerant dan voor lactose. Dat komt weer vaker voor in Azië. In geitenmelk producten zit een ander type eiwit, dat erg lijkt op het eiwit in mensen melk. Daarom is dat vaak wel te verdragen als je een caseïne-intolerantie hebt.

In mijn geval is een lage milt-energie dus het gevolg van deze tijdelijke intolerantie. Ik let dus op m’n voeding, ik probeer niet teveel alcohol te drinken en genoeg rust te pakken (ik zeg probeeeer, haha) en elke dag geef ik mezelf healing om de milt-energie te verhogen. Mocht het zo zijn dat je deze klacht(en) ook ervaart, je bent van harte welkom in mijn praktijk 🙂

Liefs Jenske

 

Links:

http://www.celzouten.com/

http://www.acupunctuurgroningen.nl/index.php?knop=afvallen&volgorde=4

http://www.dokterveenstra.nl/melk.html

http://www.powerofenergy.nl/meridiaanp1.htm

 

 

 

 

Comments are closed.